DoS ve DDoS Saldırıları
- Emirhan Miraç Eryılmaz
- 1 Kas 2024
- 2 dakikada okunur
DoS (Denial of Service - Hizmet Reddi) ve DDoS (Distributed Denial of Service - Dağıtık Hizmet Reddi), hedef sistemlerin veya ağların işlevselliğini bozmaya çalışan bir tür saldırıdır. Ancak ikisi arasında önemli farklar vardır. Gelin bu farklara birlikte bakalım.

DoS Saldırısı: Bu tür saldırılar, tek bir kaynaktan yapılan saldırılardır. Saldırgan, hedefin sistemini veya hizmetini aşırı yükleyerek kullanılamaz hale getirir. Bu, genellikle hedefin sistemine aşırı miktarda trafik göndererek veya hedefin hizmetine beklenmedik bir şekilde etkileşimde bulunarak gerçekleştirilir.

DDoS Saldırısı: DDoS saldırıları, birden fazla kaynaktan koordine edilen saldırılardır. Bu saldırılarda, birçok farklı sistem veya cihaz, hedefin ağ bant genişliğini, uygulama veya hizmet kaynaklarını tüketmek için kullanılır. Bu şekilde, hedefin sistem veya ağ kaynakları tükenir ve gerçek kullanıcılar bu kaynaklara erişemez hale gelir. DoS’a göre daha tehlikeli ve etkilidir; iyi koordine edilmiş bir ekip ile güvenlik duvarı etkili olan bir sistemi belirli bir süre etkisiz hale getirebilir. Bu süreler değişkenlik gösterir; 5 dakika, 30 dakika, 1 saat gibi. Tahmin edilemezler, bu yüzden bu konularda uzmanlardan danışmanlık almanız önemlidir.Size bu hizmeti sağlıyoruz.

Botnetler: Botnetler birer "zombi"dir. İnternetten indirdiğiniz korsan bir program veya herhangi bir dosya, bilgisayarınızı zombi yapıyor olabilir. Bu, DDoS saldırılarında sizin de yer aldığınız anlamına gelir. Bilgisayar korsanları (hackerlar) bilgisayarınıza virüsler yerleştirerek, sizden habersiz sizi zombi haline getirebilir; bunu fark etmeden yaşayabilirsiniz, ta ki bilgisayarınız yavaşlayıp çökene kadar.

DDoS Saldırıları’nın Amaçları:
Ağ Bant Genişliği Tüketimi: DDoS saldırıları, hedef ağın bant genişliğini tüketerek, meşru kullanıcıların ağ kaynaklarına erişimini engeller.
Uygulama Kaynaklarını Tüketme: Bu saldırılar, hedef uygulamanın kaynaklarını (örneğin işlemci gücü veya bellek) aşırı yükleyerek, uygulamanın işlevsiz hale gelmesine neden olabilir.
Hizmet Kaynaklarını Kısıtlama: DDoS saldırıları, hedef hizmetin mevcut kaynaklarını tüketir, bu da hedefin hizmeti sunamaz hale gelmesine yol açar.
DDoS saldırıları, çoğu sistemi devre dışı bırakabilir ve bu durum özellikle finansal kayıplara yol açabilir, organizasyonlara zarar verebilir, işleri aksatabilir ve şirketlerin ile bireylerin itibarını zedeleyebilir. Unutmayın, sanal alemde güvende değilsiniz; ama bizimle beraber güvendesiniz. Yanınızdayız! Bizimle çalışın, kale gibi korunmanın ve bilgilenmenin keyfini çıkarın.
Comentarios