MALWARE ( KÖTÜ AMAÇLI YAZILIMLAR )
- Esra Cebeci
- 29 Eki 2024
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 31 Eki 2024
Bu yazımızda, sistemlerinize zarar verme ve kontrolü ele geçirme potansiyeli taşıyan sızıntı bir yazılım türünden bahsedeceğiz.

Malware; yani bilinen bir diğer
adıyla ( kötü amaçlı yazılım ) , bilgisayar sistemlerinize zarar vermek veya sistem kontrolünüzü ele geçirmeyi hedefleyen zararlı yazılım türlerini ifade eder.
Malware, genellikle kullanıcıların izni veya bilgisi olmadan sistemlerinize sızar ve çeşitli şekillerde zarara yol açar.
Gelin, bu zararlara bakalım. Bu zarar; veri hırsızlığı, sistemlerin işlevselliğini bozma, fidye talepleri gibi birçok farklı formda karşımıza çıkar.
Malware türleri şunlardır;
Virüsler: Kendilerini diğer dosyalara ekleyerek yayılan ve sistemlerde bozguna yol açan zararlı yazılımlardır.
Solucanlar (Worms): Solucan kendi kendini çoğaltabilen ve ağlar üzerinden yayılabilen zararlı bir yazılımdır.
Truva Atları (Trojans): Zararsız bir program gibi görünen, ancak arka planda kötü amaçlı işlevler gerçekleştirebilen yazılımlardır.
Rootkitler: Sistem düzeyinde değişiklikler yaparak, kötü amaçlı yazılımların varlığını gizleyen yazılımlardır.
Backdoorlar: Saldırganın hedef sisteme uzaktan erişim sağlamasına olanak tanıyan gizli giriş yollarını barındıran bir türdür.
Botnetler: Saldırganın kontrolündeki, kötü amaçlı yazılım bulaşmış bilgisayar ağları'dır.
Fidye Yazılımları (Ransomware): Dosyaları şifreleme yöntemi (encryption) kullanarak, kullanıcıdan fidye talep eden yazılımlardır.
Casus Yazılımlar (Spyware): Kullanıcının izni olmadan sistemdeki bilgileri toplayarak istismar eden ve bu bilgileri saldırgana ileten yazılımlardır.
Reklam Yazılımları (Adware): İstenmeyen reklamları kullanıcıya gösteren veya kullanıcı davranışlarını izleyen yazılımlardır.
Korkutma Yazılımları (Scareware): Kullanıcıları korkutarak gereksiz yazılımlar satın almaya sevk eden yazılımlardır.
Şifreleyiciler (Crypters): Kötü amaçlı yazılım trafiklerini antivirüs programlarından saklamak için kullanılan araçlardır.
Tuş Kaydediciler (Keyloggers): Kullanıcının klavye girdilerini kaydederek hedef sistemin bilgilerini saldırgana ileten yazılımlardır.
Bir sonraki yazımızda , bu zararlı yazılımın sistemlerinizde oluşturabiliceği tehdit unsurlarına yönelik alabileceğiniz önlemleri ve sistemlerinizi iyileştirme yollarından bahsedeceğiz..
Detaylı Bilgi ve Danışmanlık için iletişim adresimiz;
İletişim e-posta: iletisim@doublecastlecybersecurity.com
Sorularınızı Bekliyoruz!
Bir yanıt yazın
Commentaires